Μενού δεξίωσης γάμου

Θέμα μενού
Καθώς το μεγαλύτερο μέρος μιας κοινωνικής εκδήλωσης όπως
γάμο, πάρτι κ.α. το μεγαλύτερο μέρος της περιλαμβάνει κάτι
βρώσιμο και σίγουρα κάτι πόσιμο, τότε σίγουρα αξίζει τον κόπο να
ασχοληθούμε με το θέμα μενού.
Στη διαφορά μεταξύ του σερβιρίσματος σε μπουφέ ή στο τραπέζι
δεν θα πάρω θέση μιας και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία στο μενού
αυτό καθεαυτό αλλά στον τρόπο μαγειρέματος του κάθε πιάτου.
Ένα μενού λοιπόν θα πρέπει να ξεκινά από το σημείο όπου αυτοί
που φτάνουν σερβίρονται με κάποιο ποτό όπως ελαφρύ κοκτέιλ,
σαμπάνια, λικέρ και κάποιο ελαφρύ έδεσμα όπως λαχανικά
κομμένα ζιλιέν, κριτσίνια συνοδευμένα από αλοιφές, γαρίδες
κοκτέιλ.
Για την συνέχεια στον χώρο μπαίνουν οι σαλάτες. Τα κρύα εκείνα
εδέσματα που αποτελούνται από λαχανικά κυρίως. Θα πρότεινα
να υπάρχει κι εδώ ποικιλία,να είναι δηλαδή, είτε σκέτα λαχανικά με
το κατάλληλο αρωματικό συμπλήρωμα είτε σε συνδυασμό με
κάποιο πρωτεϊνούχο υλικό. Φυσικά δεν μπορούμε να
παραλείψουμε και κάποια σαλάτα από ζυμαρικά με ανάλογη
συνταγή. Σε αυτό το σημείο σερβίρονται κρασιά ροζέ ή λευκό
όπως και μπύρα ή κάποιο άλλο συνοδευτικό.
Για τα κυρίως πιάτα τα κεντρικά υλικά που θα χρησιμοποιηθούν
πρέπει να διαφέρουν. Θα πρέπει δηλαδή το κάθε κύριο υλικό να
υπάρχει σε δυο με τρία πιάτα, ενώ τα κύρια υλικά να είναι
τουλάχιστον τρία. Αυτό το προτείνω λόγω των διαφορετικών
γευστικών επιλογών που κάνει ο καθένας από εμάς. Αν δηλαδή
κάποιος δεν καταναλώνει κρέας τότε καλό είναι να μπορεί να
επιλέξει κάποιο σουφλέ λαχανικών ή κάποιο ριζότο με μανιτάρια
και τυριά. Τα συνοδευτικά μπορεί να είναι ψητά λαχανικά ή στον
ατμό. Τα ποτά και εδώ συνεχίζουν όπως πριν με την διαφορά πως
θα υπάρχει και το κόκκινο κρασί στις επιλογές.
Καθώς περνά η ώρα και η παρέα διασκεδάζει καλό είναι να μην
μένουν άδεια πιάτα, οπότε είναι η ώρα όπου μπορεί να σερβιριστεί
το επιδόρπιο. Ανάλογα με την περίσταση αυτό μπορεί να είναι
κάποια τούρτα, μα κι αν δεν είναι τούρτα τότε σίγουρα θα είναι
κάποιο γλυκό κατά προτίμηση σε μικρά κομμάτια. Φυσικά για
λόγους ποικιλίας όπως αναφέραμε και πιο πάνω μπορούν να
σερβιριστούν φρούτα αλλά και εδέσματα με βάση το γιαούρτι. Για
τους πιο εκλεκτούς αλλά και για εκείνους που πάντα πίνουν ένα
ποτηράκι κρασί στο τέλος μπορεί να σερβιριστούν και τυριά με
αποξηραμένα φρούτα. Με το κλείσιμο κάποιοι επιλέγουν ένα
έντονα αρωματικό κόκκινο κρασί, άλλοι κονιάκ ή κάποιο άλλο βαρύ
αλκοολούχο ποτό και άλλοι συνεχίζουν με ότι έπιναν.
Σε κάθε περίπτωση ξέρουμε ότι όλα πήγαν καλά αν οι καλεσμένοι
μας απόλαυσαν την παρέα και έφυγαν ικανοποιημένοι.
Συντάκτης: Ελένη Χαρίτου
Φωτογραφία: celebrationbliss.com